Миков подкрепи агитацията на чужд език с превод
Миков подкрепи агитацията на чужд език с превод / снимка: Sofia Photo Agency, архив
За езика на предизборната кампания
70409
За езика на предизборната кампания
Миков за задължителното гласуване
  • За езика на предизборната кампания
  • Миков за задължителното гласуване

Да може да се води предизборна агитация и на чужд език, но с превод на български език.

Тази теза защити в "Седмицата" на Дарик председателят на Народното събрание Михаил Миков.

По думите му, има "демони на подозрението", заради които има хора, които настояват кампанията да се води единствено на български език.

"Според мен, ако има преводач, кампанията пак се води и на български език", коментира Миков.

„Аз лично подкрепих, когато се говори на чужд език, да има преводач - това е предложението на ДПС, защото смятам, че именно така се осигурява кампанията на български език. Това показва едно изкривено разбиране и едни дремещи демони на подозрението, което постоянно стои, че някои етнически групи могат да вземат връх", допълни той.

Михаил Миков изрази скептицизъм по темата с дистанционното гласуване, защото то не е достатъчно сигурно. По думите му също така трябва да се помисли внимателно дали гласуването трябва да бъде задължително и припомни, че ако това се случи, трябва да има санкция за негласуване.

„От лятото на миналата година върви дискусията в Народното събрание и за дистанционното гласуване в интернет, и за задължителното гласуване, и за изборите в едномандатни райони, защото се страхувам, че има уловка в употребата на чуждицата „мажоритарен", каза още председателят на парламента.

По думите му всъщност ставало въпрос за едномандатни райони:

„А в обществото „мажоритарен" се разбира по друг начин - човек, който звучи ярко, който е отговорен и ангажиран. Трите въпроса са предмет на дискусии в гражданското общество, в комисиите за подготовка на изборното законодателство и трети път - в пленарна зала. Очевидно е, че няма панацея. При задължителното гласуване е много интересно, че никой не казва каква ще бъде санкцията. А ние като юристи знаем, че не може да има задължение без санкция при неговото неизпълнение".

Според Миков Георги Първанов може да е прав за много неща, но с проекта си АБВ той вредял на консолидираната левица.