Миков: Който си къса пагоните, вън от МВР
Миков: Който си къса пагоните, вън от МВР / снимка: DarikNews

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков каза, че споделя позицията на генералния комисар на МВР Павлин Димитров, че полицаите, които изхвърлиха пагоните си на протеста от 15 март, трябва да напуснат системата. Това каза министър Миков в отговор на въпрос пред журналисти във Вилнюс.
   
Това е обида не само към системата на МВР, но и към всички хора, които работят в системата, не лично към мен, това е и обида към обществото, посочи министър Миков.
     
Попитан дали смята, че протестът на полицаите е незаконен Миков каза, че има съд, който определя законността, има и закон за МВР. Много е лошо, когато хора от правоохранителната система смятат, че могат да се поставят над закона, какво да говорим тогава за гражданите, как да искаме от тях да спазват закона, посочи Михаил Миков, цитиран от БТА.
   
На въпрос за твърдения на протестиращите, че се оказва натиск съдът да забави регистрацията на новия полицейски синдикат, министър Миков каза, че не може да им бъде посредник и отбеляза, че им е предоставил помещение преди да е регистриран синдикатът. Но явно те не искат да вършат синдикална дейност, по-скоро да се занимават с една режисура, каза министърът. Това, което се случи, смятате, че е спонтанно ли, то не става спонтанно, допълни той.  Попитан кой смята, че стои зад протеста, министърът отговори: "И да смятам, няма да кажа. Нека хората да преценяват, хората виждат , мнозинството от служителите също".
   
Михаил  Миков посочи, че проблемите в системата на МВР са ясни и голяма част от поставените от протестиращите полицаи въпроси бяха решени. По думите му такова подобряване на материалната база не е имало никога за такъв кратък период. В момента има увеличение от пет процента на заплатите на служителите в МВР, няма друг сектор с увеличени заплати с изключение на армията и полицията, посочи министърът. Това трябва да се оценява, каза той. Това е решение на правителството, не е решение, защото ще има или няма да има такъв тип мероприятия, а защото наистина се оценява необходимостта от социални стъпки, от подобряване на статуса на служителите, каза Миков. Той допълни ,че ще има още такива стъпки, свързани и с повишаване на изискванията и оценка на работата според  резултатите.
   
В МВР има достатъчно много хора, които съвестно си вършат работата. Има страшно много полицаи, които са отдадени на работата си, разбират проблемите на системата, търсят решения и разчитам на тях, каза вътрешният министър. 
    
Михаил Миков е в делегацията на президента за визитата му в Литва. По-късно днес вътрешният министър ще се върне в България.