Миков и съдии от КС в спор за компетентността на депутатите
Миков и съдии от КС в спор за компетентността на депутатите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Оспорването на законността на избора за президент и вицепрезидент не би следвало да създава колебания у конституционните съдии относно статута и правомощията на
народните представители, в условията на парламентарна република, пише депутатът от левицата Михаил Миков в отговор на писмото на двама от съдиите-докладчици по конституционното дело за касиране на президентския вот.

Вчера съдиите Благовест Пунев и Румен Ненков поискаха писмено от левицата доказателства за провеждане на процедура по текст от Изборния кодекс, от които да личи кой участник в изборите (кандидат за президент или вицепрезидент, централно ръководство на партия или ръководство на коалиция от партии), на коя дата и по какъв начин е оспорил пред народните представители решението на ЦИК за обявяване на резултатите от проведените на 23 и 30 ноември избори за президент и вицепрезидент.

Съгласно основния закон инициатива да сезират Конституционния съд имат най-малко една пета от народните представител, президентът, Министерски съвет, Върховният касационен съд, Върховният административен съд и главният прокурор, припомня Михаил Миков. Упражняването на това право от народни представители не може да бъде поставяно в рамките на "обвързана компетентност", заявява Михаил Миков. Той отбелязва, че неслучайно законодателят е предвидил две хипотези по член 265 в Изборния кодекс.

Едната е, че кандидатите за президент и вицепрезидент, централните ръководства на партиите и ръководствата на коалициите от партии, участвали в изборите, могат да оспорят законността на избора на президент и вицепрезидент пред органите, които имат право да сезират КС. Другата, предвидена в Изборния кодекс хипотеза, е, че в срок до 15 дни от обявяване на решението с резултата от изборите от ЦИК тези органи могат да сезират Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на президент и вицепрезидент на републиката.

Абсурдно е да се приеме, че става въпрос за обвързана компетентност - убеждение, което личи в писмото ви, пише Миков до конституционните съдии. Формалният подход към гарантираните от конституцията правомощия на народните представители би препятствал осъществяването на конституционния контрол за законност на изборите за президент и вицепрезидент, което е недопустимо, смята той.