Михов потвърди, че се е оплакал на президента за отнетия лиценз
Михов потвърди, че се е оплакал на президента за отнетия лиценз / БГНЕС
Михов потвърди, че се е оплакал на президента за отнетия лиценз
37122
Михов потвърди, че се е оплакал на президента за отнетия лиценз
  • Михов потвърди, че се е оплакал на президента за отнетия лиценз

Михаил Михов потвърди, че след отнемането на лиценза на бирената фабрика в Мездра, се е оплакал на президента Георги Първанов, както и на други висши държавни лица. Той отрече обаче да го е карал да му обещава защита.

Това стана на извънредна пресконференция на Михов. Тя беше по повод разпространените днес три нови скандални разговора - два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместник Антоний Странджев, където бе замесено и името на Михов - собственик на фабриката за бира „Леденика" в Мездра. 

Михов обаче отрече да е разговарял по въпроса с лиценза с премиера Бойко Борисов. С вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, както и с Ваньо Танов е говорил за това на официална среща в Агенция „Митници" в присъствието на мениджърския екип на фабриката.

Михаил Михов потвърди и че месец преди Върховният административен съд да му върне отнетия лиценз, действително е вечерял със съдията Панайот Генков. Михов потвърди, че бутилирането на бирата е продължило и след отнемане на лиценза, но уточни, че това е станало по официална договорка с митниците и Дянков, защото имал производство за милиони, което е щяло да се развали. 

Ето какво още каза Михов:

Аз нямам никакво пряко участие в това, което е написано и е излязло в публичното пространство. Никога не съм молил премиера за каквото и да било съдействие и това е видно от това, че беше отнет лицензът на „Леденика". В процеса на тези три, четири или пет месеца, докато траеше сагата, когото съм видял, на всеки съм казал и на всеки съм се оплакал по официален и неофициален път.

Това включва ли премиера и президента?

При всички случаи не включва, тъй като съм нямал контакт с него през това време. По всяка вероятност съм се виждал с президента на баскетболни мачове. Може и да съм споделил, да съм казал, но писмена подкрепа или специална среща за подкрепа и молене за подкрепа, такова нещо не съм правил. Не съм бил ангажиран с нито една политическа партия до този момент.

Вечерял ли сте със съдията от Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков?

Много пъти. Тази вечеря с Панайот Генков, която беше огласена в медиите, беше месец преди това връщане на лиценза.

Не митниците, а съдът е върнал лиценза на „Леденика". Това стана ясно от съобщение на митниците по повод на изнесените днес данни. С решение на изпълнителния директор на агенцията от 8 февруари 2010 г. е отнет и прекратен лицензът на „БУЛБРЮ БГ" за управление на данъчен склад в Мездра. Прекратено е и действието на Удостоверението за регистрация на независима малка пивоварна на същата фирма, съобщиха от агенцията. На 7 юни 2010 г. обаче Административен съд София отменя решението на Агенция „Митници", след обжалване от страна на „БУЛБРЮ БГ".