Михайлова: Очаквахме повече от президента
Михайлова: Очаквахме повече от президента / netinfo

Очаквахме да чуем от президента много по-сериозни заявки по трудните теми, които предстоят пред България, но не ги чухме. Така в предаването „Денят” зам.-председателят на Демократи за силна България Екатерина Михайлова коментира посланията в речта на Георги Първанов при встъпването му длъжност за втори мандат.

Не чухме позиции, които очаквахме да бъдат заявени – за реалните предизвикателства пред България с оглед на членството ни вече не само в НАТО, но и в ЕС. Не чухме как президентът ще предизвика институциите да защитят енергийната зависимост на България, не чухме и позиция относно евентуалното членство на Турция, отбеляза зам.-председателят на Демократи за силна България.

Според Михайлова с речта си държавният глава е направил заявка за увеличаване на президентските правомощия, срещу които от ДСБ са против. Заявката Консултативният съвет за национална сигурност - която по закон има само съвещателни функции, да взима решения, е опит да се променят властовите позиции на президента в структурата на държавата. Заявката президентът да може да насрочва сам референдуми, означава, че държавният глава ще влезе в законодателните решения, каза още Михайлова.

Цялото интервю с Екатерина Михайлова чуйте в звуковия файл