Мигрантската криза край Пазаркуле продължава вече втори ден. Не спират да прииждат потоци бежанци. Няколко хиляди мигранти са блокирани – от турска страна те не биват спирани, но гръцката страна даде отпор.

Продължават опитите за нелегално преминаване на българската граница от мигранти, идващи от Турция. Въпреки че няма натиск към нашите територии контролът е засилен, защото хиляди бежанци продължават да се струпват край Одрин, предаде NOVA.

Ситуацията на ГКПП „Капитан Андреево” е спокойна, уверяват властите. Към българската граница няма този засилен поток от движещи се мигранти, какъвто има към гръцката.

Стотици мигранти изкараха нощта на самия пункт на границата между Турция и Гърция. Те запалиха огньове, за да се стоплят в студената нощ. Образувал се е своеобразен бежански лагер. В Одрин ситуацията е спокойна.


Гърция блокира 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО)
 

Има опити за преминаване на нашата граница, но не са повече от предишните месеци. Не е ясно дали ситуацията  ще се запази такава. По предавителна информация няма сериозни опити за преминаване на границата.

„Знаете какво се случва в  съседната ни държава. Към България все още нямаме поток от мигранти. Надяваме се, че няма да има. Нищо по-различно от предишните дни не се е случвало. Към този час имахме два опита с изключително малък брой хора. Има движените на групи в посока гръцката граница. В резултат от разговорите, водени между нашия премиер и турския президент, има влияние. Една такава криза, това са много хиляди, които вървят към Европа, няма как да не повлияе дипломацията”, заяви главен комисар Светлан Кичиков от „Гранична полиция” на брифинг.

 

Импровизиран мигрантски лагер
БГНЕС

"Много е неприятно това, което става от другата страна на границата. Тези хора се събират и очакват да бъдат допуснати в страната без документи. Нашият отговор е, че Гърция приема, при това топло, всеки който има съответните документи. Но не можем просто да пуснем неидентифицирани чужденци", обясни министърът на гражданската защита на Гърция Михалис Хрисохоидис.


Чавушоглу разкритикува Атина за действията срещу мигрантите по границата (ВИДЕО)


Гърция посрещна бежанците със сълзотворен газ и ги спря на метри от границата си, а България мобилизира 350 военни в случай на натиск в района на Капитан Андреево.

Последните няколко километра преди Гърция откъм Одрин са се превърнали във временен бежански лагер. През метър някой спи на земята, пали огън или плаче. Храната не достига. Има и болни хора. Говорихме с мъж, който е в Турция вече 2 години и половина. Тръгнал е към Европа със семейството си.

„Турското правителство каза - ок, идвайте тук, отваряме границите, а не ни пускат. Имам бебе на 40 дни, болно е”, разказватой.

На практика пунктът „Пазар куле – Кастанес” е затворен, но хиляди вече са на ничия земя между Турция и Гърция. През няколко метра горят огньове, а всички искат да влязат в Европа. През няколко часа хилядите мигранти буквално се втурват към граничния пункт, подлъгани, че ще ги пропуснат.

„Толкова много лоши неща стават тук, няма въздух за дишане, затова се вълнуваме всеки път като кажат да тръгваме. Но това е само временно”, казват хората.

Ако все пак успеят да се приближат към браздата с Гърция получават отпор със сълзотворен газ.

„Много е лошо, полицията ни бомбардира с газ, а има толкова много възрастни хора, деца”, разказват потършевшите.


 
NOVA