Миглена Тачева призова за дискусия за прокуратурата и следствието
Миглена Тачева призова за дискусия за прокуратурата и следствието / netinfo

Дискусията за мястото на прокуратурата и следствието, както и за това необходимо ли е триинстанционно съдебно производство, ще бъде акценът в стратегията за съдебната реформа от 2008 до 2013 г. Това съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева. Стратегията ще е готова през януари и ще бъде подложена на широк обществен дебат.

Министър Миглена Тачева уточни, че съдебната реформа ще продължи от януари в такава посока за каквато има нагласа в обществото, след като стратегията бъде подложена на широка дискусия от януари до март догодина.

Във всички случаи трябва да продължим да говорим за мястото на следствие и прокуратура, каза министър Тачева. Тя допълни: „Знаете сега че те са част от съдебната власт, ни ту отваряме, ту затваряме тази дискусия, съобразно мнозинството в парламента, защото знаете, че има решения на Конституционния съд, които изискват в определена степен Велико Народно събрание. За това трябва да има политическа воля и съгласие. Освен това трябва да започнем да говорим за необходимост от реинстанционно производство. Аз се радвам, че председателят на Върховния касационен съд постави вече този въпрос.”

Крайният резултат от новата стратегия трябва да бъде такъв, че с много по-малък ресурс да се осигури достъп на гражданите до ефективно, прозрачно и справедливо правосъдие.