Миглена Тачева иска комисия да разрешава подслушването
Миглена Тачева иска комисия да разрешава подслушването / cнимкa: Sofia Photo Agency

Нужни са промени в Наказателно-процесуалния кодекс, в Наказателния кодекс и в Закона за специалните разузнавателните средства. Това съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева във Варна при подписването на съвместна декларация за сътрудничество между правосъдните министерства на България и Германия.

Тачева предлага създаването на специална комисия, която да разрешава използването на СРС-та. В нея ще влизат представители на съдебната система от министерството и от Върховния касационен съд. Мерките целят да се осъществи контрол над органите, които разрешават ползването на подслушвателни устройства. До края на май всяка година комисията ще се отчита пред парламента, уточни Тачева. Предлаганите от нея промени ще бъдат обсъдени от правителството преди да влязат за разглеждане в парламента.

Министърът на правосъдието на Германия Бригите Цюприс сподели, че в най-скоро време ще се проведе семинар за обучение, специализиран за съдебната власти и на двете страни. Втората съвместна инициатива, която се предвижда, е сътрудник от българското министерство да посети Германия и да наблюдава как западните му колеги преговарят с Брюксел по различни казуси.

Новини от Варна