Между 35 и 70% са запълнени язовирите на Напоителни системи
Между 35 и 70% са запълнени язовирите на Напоителни системи / netinfo

Между 35 и 70 процента са запълнени обемите на язовирите, които се стопанисват от „Напоителни системи”. Това обяви в „Денят” на Дарик радио изпълнителният директор на дружеството Александър Цветков.

Той обясни, че заради продължителното засушаване почти всички язовири са били под контролните си обеми и валежите са запълнили необходимите обеми. Въпреки че според Цветков водата в язовирите и без дъждовете, при контролирано използване, е щяла са стигне до края на годината. По думите на Александър Цветков въпреки валежите няма опасност от преливане на язовирите, стопанисвани от „Напоителни системи”. Дружеството поддържа 22 язовира.

Заради засушаването със заповед на земеделския министър Нихат Кабил беше разпоредено клоновете на „Напоителни системи” да предоставят безплатно поливане на земеделски площи по заявка на фермерите. От издаването на заповедта до първите валежи „Напоителни системи” са предоставили за поливане около 5 милиона и половина куб. м. вода, съобщи изпълнителният директор на дружеството.

Заради липса на достатъчно средства разрушените диги от наводненията през миналите две години не са възстановени на 100 процента. Само Дунавските диги, за които отговарят „Напоителни системи” са около 300 км., корекциите на вътрешните реки са около 3 000 км., дружеството стопанисвало и около 200 км. предпазни диги.

Александър Цветков не посочи диги, които да са в критично състояние, но даде за пример съоръжения около река Марица, чието ниво значително се покачи при последните валежи. На четири-пет места се появиха пробойни, ние реагирахме и ги локализирахме, но трябва веднага след отичането на реката да предприемем сериозни възстановителни дейности, допълни изпълнителният директор на Напоителни системи.