Металурзи: Блокираме София, ако не ни изплатят заплатите
Металурзи: Блокираме София, ако не ни изплатят заплатите / снимка: Sofia Photo Agency
„Ще блокираме София, ако заплатите ни не бъдат изплатени” – за това заплашиха на протесетн митинг металурзи от комбината „Кремиковци”. Въпреки обещанията на ръководството вече трети месец възнаграждения не са получавани.

„Положението в „Кремиковци” става безнадеждно. Обещаното изплащане на заплатите и възнагражденията се забавя вече трети месец”, каза лидерът на синдикална федерация „Металици” към КНСБ Васил Яначков. Той посочи, че предприятието не работи и има запориране на стоки от страна на различни фирми.

„Комбинатът в момента е в тотална парализа. Единият тежък проблем е това, че много бавно тръгна плащането на заплатите. Другият проблем е, че вече започна блокаж на комбината – фирми, на които „Кремиковци” дължи пари, запорираха стоки, а освен това сега се появяват и банки, които започват да запорират стоки”, каза Яначков пред Дарик.

Синдикатите твърдят, че ще поискат кешови плащания на неизплатените заплати, тъй като има опасност, ако се намерят пари, те да бъдат запорирани от банките.

Заместник-председателят на Национална федерация „Металурзи” Росинка Генчева съобщи, че при поисканото увеличение на заплатите с 25 на сто новият изпълнителен директор Джага Натан е пискал съкращение на работниците. Според нея това е невъзможно, защото в момента персоналът е под критичния минимум.

Представители на различни екоорганизации се обединиха около мнението, че комбинатът трябва да бъде затворен, тъй като е един от най-големите замърсители на София. Според Никола Митев от Партия „Зелена България” няма никаква икономическа логика дейността на предприятието да продължи, защото дори да се направят инвестиции в екологията, те ще са нерентабилни като бизнес инициатива.