Местан говори близо час при учредяването на партията си ДОСТ
Местан говори близо час при учредяването на партията си ДОСТ / БГНЕС
Новата партия ДОСТ ще бъде откровено натовска и европейска
85941
Новата партия ДОСТ ще бъде откровено натовска и европейска
Новата партия ДОСТ ще бъде откровено натовска и европейска
  • Новата партия ДОСТ ще бъде откровено натовска и европейска
  • Новата партия ДОСТ ще бъде откровено натовска и европейска

Eкслидерът на ДПС Лютви Местан и симпатизантите му официално учредиха новата партия ДОСТ. За конференцията в Националния дворец на културата пристигнаха турският посланик у нас Сюлейман Гьокче, както и народни представители от управляващата турска партия и от основната опозиционна политическа формация там.

До създаването на ДОСТ се стигна след като на Бъдни вечер 2015 г. Местан беше изключен от ДПС и последван тримата депутати- Шабанали Мехмед, Айдоан Али и Хюсеин Хафъзов. Те обявиха, че си тръгват от движението и стават "независими".

С продължило близо час слово Лютви Местан се обърна към симпатизантите си по време на учредителната конференция на новата му партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност"

„Искам преди всичко да Ви благодаря за гражданската доблест и смелост днес да сте тук, въпреки натиска и репресията, на които сте подложени. ДОСТ се учредява в името на равноправие на всеки български гражданин, независимо на какъв език за първи път е произнесъл святата дума „мамо" и каква вяра изповядва в Създателя", каза Местан.

Местан говори близо час при учредяването на партията си ДОСТ
netinfo

Сериозни моменти от речта му бяха посветени на Движението за права и свободи, което само допреди няколко месеца той оглавяваше. Местан не пропусна да обясни, че засяга темата за ДПС заради по думите му претенциите на тази партия да представя либерализма на българската политика.

Над 1200 се събират на учредителна конференция на ДОСТ

„Ще освободим избирателите от безалтернативността да гласуват за партии, чиито лидери със своята абсолютна власт отдавна са превърнали принципа за единството в принцип за единственост, незаменимост и пожизненост в духа на тоталитарните модели. Абсолютната власт ражда произвол и корупция, като експлоатира искрения вот за права и свободи на българските граждани, за да реализира частни корпоративни и олигархически интереси", беше категоричен екс председателят на ДПС.

Местан говори близо час при учредяването на партията си ДОСТ
netinfo

Лидерът на новата партия за пореден път припомни т.нар. „предколедно слово" на почетния председател на ДПС Ахмет Доган, провокирано от парламентарната декларация на Местан във връзка със сваления руски самолет, нарушил турското въздушното пространство. Пред симпатизанти и официалните гости, сред които много турски политици и дипломати, лидерът на новата партия ДОСТ отново заяви категорично, че не съжалява за позицията си, която доведе до изключването му от ДПС, и добави, че е изпълнил политическия си дълг.

ДОСТ е името на новата партия на Лютви Местан

"Нямам никакво намерение да плащам политически данък за каквито и да е представи за Република Турция като заплаха за националната сигурност и идентичност. Турция е с решителен принос за членството на страната ни в Северноатлантическия съюз и за България е полезно да разработи специална стратегия за отношенията си с южната ни съседка", каза Местан.

На финала на речта си той обърна внимание и на процесът на интеграцията на ромите у нас, който по думите му трябва да е сред основните национални въпроси.