Местан: ДПС не е нито салфетка, нито нечия носна кърпичка
Местан: ДПС не е нито салфетка, нито нечия носна кърпичка / снимка: БГНЕС
ДПС иска прегласуване на предложението им за преференциите при избор на депутати за ЕП
70550
ДПС иска прегласуване на предложението им за преференциите при избор на депутати за ЕП
  • ДПС иска прегласуване на предложението им за преференциите при избор на депутати за ЕП

ДПС поиска прегласуване на предложението на партията за преференциите, които ще упражняват гражданите при избиране на наши представители в Европейския парламент.

„Ако е минало едно предложение на ДПС, то това означава, че другите са имали интерес”, допълни Местан. Той допълни, че предложението е прието с гласовете на БСП, ДПС и „Атака”, но и с отсъствието на ГЕРБ.

Местан призова Сергей Станишев и Бойко Борисов за постигане на съгласие по прегласуване на текста за преференциите. Вчера депутатите приеха предложение от депутата от ДПС Мустафа Карадайъ - когато на бюлетината с кандидатите за Народно събрание на съответната партия няма отбелязана преференция, да се счита, че предпочитанието е за водача на листата.

„Ако не им стигнат 1-2 гласа, ще ги получат от нас, но да прегласуваме този текст, за да си поемат отговорността и за последствията”, допълни Местан.

„Няма да оставя без отговор нито една провокация по адрес на Движението за права и свободи. ДПС не е нито салфетка, нито нечия носна кърпичка. Казвам всичко това във връзка с вчерашното решение на Народното събрание да приеме предложената от Мустафа Карадайъ редакция на преференциите, които ще упражняват българските граждани от тук нататък при избирането на представители в европейския парламент, на народни представители, кметове на общини, населени места и общински съветници”, обясни още Местан.

„Когато другите партии нямат интерес, свързан с предложения на ДПС, те се обединяват и предложенията на ДПС не минават. Така се случи и с уседналостта. Ако е минало едно предложение на ДПС, това означава, че другите имат малко по-голям интерес. Твърдя, че точно такъв е случаят и с редакцията на Мустафа Карадайъ за преференциите. Нямаме никакъв партиен интерес”, категорично заяви лидерът на ДПС.

БСП няма да подкрепят искането на ДПС за прегласуне в зала на текста за преференциите.