Мешере, а не помен, е имало в къщата на Цар Киро вечерта, когато бе убит Ангел
Мешере, а не помен, е имало в къщата на Цар Киро вечерта, когато бе убит Ангел / DarikNews.bg

Мешере, а не помен е имало в къщата на Кирил Рашков вечерта на 23 септември, когато бе убит 19-годишният Ангел Петров. Това стана ясно по време заседанието за мярката на Георги Йорданов и Спас Христов, задържани затова, че блъснаха с автомобилите си двама полицаи и още няколко души.

Спас Христов призна пред съда , че същата вечер е бил в Катуница, за да закара баща си на мешере в къщата на Кирил Рашков. Георги Йорданов също е возил баща си за „циганския съд". По думите им в Катуница са ги нападнали повече от 200 души. „Нямахме друг шанс, иначе всички в колата щяхме да умрем, затова тръгнахме да блъскаме", казаха обвиняемите.

Според прокуратурата двамата са извършили тежко умишлено престъпление за причиняване на средни телесни повреди на длъжностни хора. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 12 години.

Георги Йорданов е осъждан девет пъти, като през 1998 г. е осъден за убийство от Великотърновския съд. Тогава той е бил непълнолетен.

Според наблюдаващия прокурор Спас Христов първи е нападнал групата полицаи, които са били униформени. Йорданов и Христов са се насочили към множеството граждани умишлено, въпреки че са имали алтернативната възможност да избегнат удара.

Пред съда Георги Йорданов заяви, че са ги нападнали и са начупили цялата кола. „Колата е автоматик, дадох газ и тръгнах - не видях накъде", каза Йорданов.

Пловдивският окръжен съд остави в ареста Христов и Йорданов с мотива, че могат да се укрият или да извършат друго престъпление. Мярката им може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Други новини от Пловдив