Месец след отвличането няма новини от „Сейнт Джеймс парк
Месец след отвличането няма новини от „Сейнт Джеймс парк / снимка: Reuters

 

Българските моряци от двата похитени от сомалийски пирати кораба не са се обаждали на близките си от началото на миналата седмица. Това разкри пред Дарик капитан Продан Раданов - управител на варненския офис на лондонската фирма "Зодиак Морски агенции".

Българите в екипажите на "Сейнт Джеймс парк" и „Ейшън глори" са живи и здрави. По информация на капитан Раданов екипажите на двата кораба имат достатъчно запаси от храна и вода.

Засега няма индикации за някакво развитие около преговорите с пиратите, съобщи шефът на варненския офис на "Зодиак". По думите му „индикациите ще се появят изведнъж, след като двете преговарящи страни си стиснат ръцете".

„Преговарянето със сомалийските пирати е трудно, но компанията продължава с опитите да стигне до бърз и задоволителен изход от ситуацията с двата пленени кораба", се посочва в кратко съобщение, публикувано вчера следобед на интернет страницата на Zodiac Maritime Agencies Ltd.

Днес се навършва месец откакто „Сейнт Джеймс парк" е в плен на сомалийските пирати. Танкерът бе похитен на 28 декември, а автомобиловозът „Ейшън глори" - на 1 януари. 13 българи са в плен на сомалийските пирати на борда на двата отвлечени кораба. Петима от тях - Емил Дянков, Светозар Тенев, Николай Колев, Стефан Ангелов и Ивайло Русев, са част от екипажа на „Сейнт Джеймс парк". Варненец е и капитанът на „Ейшън глори". Той се казва Велико Великов и е на 36 години.

Последният подобен случай с български граждани беше с кораба "Маласпина касъл". Той беше похитен от сомалийски пирати на 5 април в района на Аденския залив, а след 33 дни освободен срещу откуп, който неофициално се твърди, че е бил 1 милион долара. На борда на плаващия под панамски флаг кораб имаше 16 български моряци, които се завърнаха невредими в родината.

През 1998 година друг български кораб, "Алфа БГ", с 11 моряци на борда, беше отвлечен в Сомалия. Плаващият под флага на Белиз плавателен съд бе щурмуван от около 150 въоръжени сомалийци. След плащане на откуп месец по-късно "Алфа БГ" бе освободен.

Други новини от Варна