Месец по-малко казарма за последния набор
Месец по-малко казарма за последния набор / netinfo

Правителството ще обсъди в четвъртък намаляване на службата на последния набор от 9 на 8 месеца, заяви министърът на отбраната Веселин Близнаков. Ако след това и парламентът одобри такова решение, наборниците, които влязоха в казармата в края на март, ще си бъдат вкъщи в първите дни на декември.

Веселин Близнаков обяви, че ще увеличи от 1 юли заплатите на гвардейците. Ангажиментът беше поет на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. „Не получих подкрепа от другите министерства, но реших да вдигна заплатите, тъй като парите ще дойдат от бюджета на военното ведомство”, обясни министърът на отбраната.

16 метра може да достигне приливната вълна по българския бряг на река Дунав, ако терористи взривят хидровъзела „Железни врата” 2, съобщи съдиректорът на командно щабното учение „Дунавски страж 07” бригаден генерал Димитър Димитров.

Утре трима президенти – българският Георги Първанов, румънският – Траян Бъсеску, и сръбският – Борис Тадич, ще наблюдават епизоди от учението в граничната зона на трите държави. Според бригаден генерал Димитров при взрив на хидровъзела ще се наложи евакуацията на една четвърт от населението на Видин, а под вода може да се окажат 50 кв. километра.