Медиците писмено потвърдиха съгласието си да участват в евровота
Медиците писмено потвърдиха съгласието си да участват в евровота / БГНЕС
Петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, са подписали декларации в знак на съгласие да бъдат включени в листата на партия "Ред, законност, справедливост" за избор на български представители в Европейския парламент. Това обяви адвокат Хари Хараламбиев, който се завърна от Триполи, където присъства на заседание по делото за клевета, заведено от мъчителите на сестрите. Ето какво каза адвокат Хараламбиев пред Дарик:

Документите бяха подписани от сестрите, надлежно заверени от българския консул в Триполи и днес на летището ги предадох на представители на партия „Ред, законност и справедливост”. Доколкото ми е известно, през времето, когато сме били в Либия, Яне Янев е направил предложение или ще направи такова пред народните представители да се измени член пети от Закона за избор на европейски депутати, съгласно който, както е известно, за да се кандидатира български гражданин за депутат в Европейския парламент, той трябва да е живял на територията на България или на държава, която е член на Европейския съюз. Това трябва да бъде променено ад хок, тоест за случая и да засяга единствено и само медицинските сестри, защото те не по своя воля вече осма година са извън територията на България.

Сестрите приеха без уговорки и без условности да подпишат тези заявления, защото това е един шанс за спасяването на техния живот.

Харалампиев вече е конституиран като защитник на българките пред Криминалния съд в Триполи, където се разглежда делото за клевета срещу тях. Вероятно на следващото заседание на 22 април към трите жалби на ищците ще се присъедини и четвърти ищец, добави адвокатът.