Медиците още не са имали среща с премиера Станишев
Медиците още не са имали среща с премиера Станишев / Sofia Photo Agency
До този момент освободените от Либия български медици не са имали среща с премиера Сергей Станишев. Това каза д-р Здравко Георгиев в предаването „Денят” на Дарик радио. Той допълни, че държи за такава среща с премиера, както и със социалния министър Емилия Масларова и президента Първанов.

На въпрос какво искат да кажат на премиера, на президента и на Масларова, д-р Георгиев отговори: „Първо трябва да си изпълнят обещанията. Ние оттук-оттам чуваме като слухове, че бюрокрацията е такава, че това са процедури, които дълго време продължават. Затова и седяхме осем години и половина в Либия, защото работите в държавните институции се решават много бавно”.

Той подчерта как Валя Червеняшка е започнала работа в Бяла Слатина „все едно, че нищо не е било”. Д-р Георгиев отбеляза, че тя има забавляване, претърпяла е операция преди няколко дни, но самата тя е казала, че немотията и „огромните помощи от държавата” са свършили.

„Докато се основаваше международният фонд в помощ на Бенгази, винаги се казваше, че в тази трагедия има две страни – едната са заразените деца със СПИН, които също не са виновни, другата страна сме ние седмината”, коментира д-р Георгиев.

„Ние не искаме да съдим българската държава”, каза от своя страна Кристияна Вълчева в ефира на Дарик. По думите й исканията на освободените от Либия медици са съвсем минимални, но съжаление 90% от направените им обещания са останали само думи.

„Очакваме поне най-минималното. Ние прекарахме осем години и половина в затвора, загубихме много от времето, в което щяхме да натрупаме трудов стаж, който би бил в помощ за евентуално бъдещо социално осигуряване и очакваме поне по някакъв начин да бъдем осигурени с пенсия. Най-важното, което на момента ни касае – до сега нямаме здравна осигуровка. Единствено към Валя областният управител на Враца е поел този ангажимент. Очакваме по някакъв начин да ни се помогне по-активно и за нашата реинтеграция", коментира Вълчева.

Пред Дарик медицинската сестра Кристияна Вълчева се похвали с добрата новина, че вече е редовна студентка и от понеделник започва лекции, като след три години обучение се очаква да излезе професионален бакалавър по рехабилитация.