Медицинският специалист гледа пациента като враг пред портата
Медицинският специалист гледа пациента като враг пред портата / снимка: sxc.hu
На родното здравеопазване му трябва профилактика, смята гинеколог
72631
На родното здравеопазване му трябва профилактика, смята гинеколог
  • На родното здравеопазване му трябва профилактика, смята гинеколог

АГ специалисти у нас злоупотребяват и препоръчват на родилки цезарови сечения, когато няма нужда от тях. Това е и една от причините за драстично увеличения брой на тези операции в последните години. Това каза в интервю за предаването „Най-добрите лекари" един от най-добрите акушер-гинеколози в България д-р Иван Диков. Пред Дарик специалистът от столичната АГ болница „Св. София" посочи като друг проблем изграждането на медицински центрове, от които няма нужда, породено от чисто комерсиални интереси. Според д-р Диков на нас не ни трябват мегацентрове, а е нужно да се подобрят възможностите за женска консултация. На родното здравеопазване му е трябва профилактика, защото такава няма и никога не е имало, твърди АГ специалистът.

Липсата на комуникация между лекар и пациент е един от основните проблеми в родното здравеопазване, твърди д-р Иван Диков.

„Медицинският специалист гледа пациента като враг пред портата, който му губи времето с глупави въпроси и неговите проблеми. Пациентът приема необходимото зло и знае, че е притиснат до стената, но въпреки всичко отива. Точно се гледаме като врагове. Никой от медицинските специалисти не минава обучение за елемантарни комуникативни умения с хората. Ти го оперирай и го хвърли в реанимацията, една седмица не знае дали е между небето и земята и ти не го поглеждай, пък очаквай после да те уважава или да вярва, че ще се оправи", коментира д- Диков.

Това, което през годините в България сме запуснали, според специалиста, е профилактиката. Д-р Диков е убеден, че вместо множество медицински центрове, у нас трябва да има просто повече възможности за женски консултации. Те обаче трябва да бъдат достъпни както за бременната жена от столицата, така и за родилката от далечното провинциално село.

„За съжаление поради ред причини при нас процентът на цезаровото сечение скочи страшно много. Някои колеги злоупотребяват с това и същност много от тези цезарови сечения не са толкова обосновани, но тогава, когато сте си свършили работата в профилактиката, когато е имало контакт между лекари, акушерка, бременна, обсъдени са нещата, то е позитивно нагласен, а не отива като враг пред портата, тогава ще отиде с доверието и ще ражда по естествен механизъм тогава, когато може. Но тогава, когато не може или ще се предприемат някакви рискове, по-добра алтернатива от цезаровото сечение наистина няма", допълни още специалистът.