Материалите на вътрешната комисия за ДАНС отиват в прокуратурата
Материалите на вътрешната комисия за ДАНС отиват в прокуратурата / Sofia Photo Agency
Материалите на вътрешната комисия от посещението в ДАНС ще бъдат предоставени на прокуратурата, стана ясно след днешното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Председателят на комисията Минчо Спасов заяви, че искането на разпечатки и записи чрез СРС на телефонни разговори по делото „Галерия” са по оперативен интерес без по делото да е посочена обосновка за това.

Според депутатите от вътрешната комисия информационното дело „Галерия" е открито на основание на публикации в медиите и интернет и изтичане на класифицирана информация. Целта на това дело е систематизиране, обобщаване и събиране на данни, отразени в средствата за масово отразяване, които съдържат класифицирана информация и касаят дейността на служители на ДАНС. Според Минчо Спасов не са намерени доказателства за документиране на отчетност на лица, имали достъп и работили по делата. Събирана е информация за лица, фирми и медии, която трудно би могла да се съотнесе към предмета на информационното дело.

Препоръките, на комисията по случая: „Първата препоръка е да се формира в ускорени темпове специализиран орган за парламентарен контрол на ДАНС и работата със СРС, с правомощия да контролира политиката, финансите, администрацията на агенцията, както и да извършва проверки по конкретни дела. Втора препоръка е да се спазват стриктно изискванията на инструкцията за оперативния отчет на ДАНС, включително за мотивираност на оперативните действия с оглед защитата на националната сигурност. На ДАНС не бива да се възлагат дейност, несвързани с националната сигурност, излизащи извън предмета, посочен в член 4 от Закона за ДАНС”.

Материалите на вътрешната комисия от посещението в ДАНС ще бъдат предоставени на прокуратурата са решили още депутатите.