/ БГНЕС, архив
Голямата звезда на родния волейбол не е бил част от националния отбор от лятото на 2012 година
Голяма новина, касаеща националния ни отбор по волейбол, може да долети от далечна Япония през следващия месец. Според няколко независими един от друг източника съществува голяма вероятност Матей Казийски отново да приеме покана и да играе за държавния тим, пише "Тема Спорт".

Голямата звезда на родния волейбол не е бил част от националния отбор от лятото на 2012 година. За последно Казийски игра под ръководството на Радостин Стойчев в олимпийската квалификация за Лондон. След като "лъвовете" се класираха за Игрите обаче, заедно със специалиста обявиха бойкот на статуквото в любимия си спорт. И рязко се разграничиха от ръководството начело с Данчо Лазаров.

Събитията от последния месец обаче няма да направят най-силния ни волейболист безучастен. Посрещачът на ДЖЕЙ Тект може да преосмисли решението си, ако инженера действително бъде свален от власт в средата на януари.

По-важното за 35-годишния волейболист обаче не е просто Лазаров да падне от поста, а статуквото във Българската федерация по волейбол да бъде подменено. Ситуацията е такава, че ако се извърши реформата, за която от Инициативния комитет, издигнал Любо Ганев за президент, говорят, Казийски действително ще се върне в националния отбор.

Индикациите за това вече са налице. Матей и Радо Стойчев изразиха подкрепата си към кандидатурата на Ганев. Тяхната академия фигурира сред 61 клуба, които се подписаха в полза на легендата и желанието за промяна в ръководството на централата.

Това е само първата стъпка. Ако на 16 януари се проведе Изборно събрание, на което опозицията спечели, втората би била именно съгласието на Казийски отново да играе за България и да радва отново родните фенове с изявите си за националния тим.

За съжаление това няма да бъде възможно за олимпийската квалификация в Берлин, която ще се проведе от 5 до 10 януари. Звездата обаче може да облече екипа на "лъвовете" за Лигата на нациите през лятото и да бъде на разположение за Евро 2021.