Матеев: Проблемът със стволовите клетки е научен, не административен
Матеев: Проблемът със стволовите клетки е научен, не административен / Sofia Photo Agency
Приложението на стволови клетки в лечението на различни заболявания трябва да бъде подложено на научна дискусия в академичните среди и тогава да се вземат сериозни научни и административни решения. Така заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев мотивира пред Дарик радио подадената си оставка във връзка с казуса с трансплантациите на стволови клетки в болница „Свети Иван Рилски".

В петък Министерството на здравеопазването представи доклад на специално назначена експертна комисия, в който извършваните в клиниката по неврохирургия трансплантации бяха обявени за незаконни, защото нямат безспорно доказан лечебен ефект върху неврологични и имунни заболявания.

Д-р Матеев не е съгласен с провежданата кампания срещу водещи специалисти по неврохирургия, зад която е застанало и Министерството на здравеопазването с подкрепата на научно решение, взето въз основа на административна проверка: За да се прецени това нещо, трябва да има научно обсъждане в научните дружества по неврология, неврохирургия, ревматология и кардиология. Този проблем е научен, а не административен. Но четирима човека да направят това заключение, не съм съгласен.

Д-р Матеев отрече замесването на семейството му в дейността на болницата. „Синът ми е студент по право в Германия. Той само превеждаше и правеше литературен обзор на тази фирма „Просел”. Разрешиха му да купи 15%, което не е забранено никъде”, заяви Матеев.

Според д-р Матеев научният спор трябва да докаже също дали в болницата са били извършвани трансплантации или според твърденията на персонала – лечение със стволови клетки чрез растежните им фактори.