Масово презапасяване със санитарни маски заради грипа
Масово презапасяване със санитарни маски заради грипа / cнимкa: sxc.hu

Завишено количество санитарни маски са закупени в една от големите аптеки в Плевен през последните три дни. В момента няма наличност от артикула, в складовата мрежа също липсва, съобщи за Дарик Сашка Тодорова, управител на аптека в града. Санитарните маски са на цена 0,16-0,17 лева и са за еднократна употреба. В аптечната мрежа разполагат с налични количества от противогрипните препарати "Тамифлу" и "Ремантадин". Таблетките "Ремантадин" са на цена от 5 лева, а "Тамифлу" струва 39 лева. Те са само за лечение, не се приемат превантивно, подчерта Сашка Тодорова. Като превантивни мерки може да се извърши ваксинация, да се спазва добра лична хигиена и да се избягва директен контакт с повече хора.

Предпазните маски срещу свински грип изчезнаха и от складовете, от които зареждат аптеките в Хасково. За това алармираха пред Дарик фармацевти от града. Те зареждат лекарства, медикаменти и консумативи от пловдивски складове. Част от аптеките, останалите без количества, са заявили ново зареждане, но от складовете са казали, че маските са свършили. Търсенето на маски в Хасково е започнало още през почивните дни, но от тази сутрин хората масово са започнали да се запасяват. Само за няколко часа в една от по-големите аптеки в града са били продадени над 300 бройки. Цената на една маска е между 010 и 0,15 лева, затова се изкупува най-бързо, коментираха аптекари. Интересът към антивирусните препарати и витамините е много по-слаб.

За часове, след обявяване на грипна епидемия, в Ямбол бяха изкупени предпазните маски. От аптеките съобщиха, че най-много маски купували тийнейджърите - по 10-15 броя. Медицински работници пък изразиха тревога, че вместо да си стоят по домовете, учениците не ограничават контактите помежду си, което обезсмисля отпуснатата им ваканция. В града има достатъчно противогрипни ваксини и препарата "Тамифлу".