Масларова на среща за миграцията в Ню Йорк
Масларова на среща за миграцията в Ню Йорк / netinfo

 Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова ще участва в Диалог на високо равнище по въпросите на миграцията и развитието.

На срещата приоритетна тема ще бъде връзката миграция–развитие, която е във фокуса на ООН и Европейския съюз. В рамките на Диалога ще бъдат разгледани различните аспекти и измерения на международната миграция и развитието с цел идентифициране на средства и начини за увеличаване на ползите от миграцията.

В програмата на Диалога са включени въпроси за управление на трудовата миграция, улесняване трансфера на парични преводи на имигрантите и тяхното въздействие върху развитието, увеличаване преимуществата и намаляване разходите от миграцията на висококвалифицирана работна ръка, извличане на ползи от завръщането на работниците-мигранти, предотвратяване на контрабандата и трансграничния трафик на работна ръка, както и оползотворяване на възможностите на глобализиращото се образование.

За основа на дебата ще послужи докладът на Глобалната комисия по миграция, озаглавен “Миграцията в един взаимообвързан свят”.