/ МВР, пресцентър
Мащабна специализирана полицейска операция се проведе днес на територията община Плевен под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен. В акцията за противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред и осъществяване на превантивна дейност в региона,  участваха служители на Второ РУ - Плевен, ОБДХ – Плевен и РИОСВ – Плевен.

В хода ѝ бяха изградени два контролно пропускателни пункта за проверка на преминаващи лица и автомобили на изходите на село Дисевица и село Търнене. В имота на 43-годишен са намерени електрически уреди, установени са 18 коня, 3 понита, 47 овце, 7 говеда, всички с неустановен произход. В друг дом, обитаван от 38-годишен са установени 14 прасета, 2 свине и 16 овце с неустановен произход. В имота на 48-годишен са открити две прасета и един кон с неустановен произход.

МВР, пресцентър

Служителите на ОБДХ – Плевен са им съставили констативни протоколи и актове за възбрана. Мъжете са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Електрически уреди, с неустановен произход и газов пистолет, без документи са открили полицейските служители в жилището на 27-годишен. Предстои издаване акт по ЗОБВВПИ, а мъжът е задържан в полицейския арест за 24 часа.

В дома на 59-годишен полицейските служители намериха депонирани около 2000 кг метални отпадъци и кантар. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети метални отпадъци, тетрадки, бележници с ръкописни текстове с данни на лица и парични суми, седем покупко-изплащателни сметки от различни дати и сумата от 9220 лв. По случая е образувано досъдебно производство. Съставен е констативен протокол и акт. В същия имот са установени 10 прасета с неустановен произход. За животните от ОБДХ – Плевен са съставени констативни протоколи, актове за възбрана.

13 задържани при спецоперация на територията на общините Гоце Делчев и Гърмен (СНИМКИ/ВИДЕО)

В хода на акцията в село Търнене са установени 15-годишен и 30-годишна, обявени с мярка „принудително довеждане“ по досъдебно производство на Окръжната прокуратура и мярката е приведена в изпълнение.

Във връзка с контрол по спазване мярка „домашен арест“ е извършена проверка на адрес в село Дисевица и било установено, че 42-годишен не е на адреса и е нарушил мярката. Предприети са незабавни оперативни действия, като мъжът е установен в друг имот в същото село. С постановление на наблюдаващия прокурор 42-годишният е задържан за срок до 72 часа и е внесено искане в Окръжен съд - Плевен за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В хода на операцията са проверени  102 автомобила и 135 души. Съставени са четири акта и един фиш. Профилактирани са и 28 лица от криминалния контингент.