Мария Дивизиева отново е призована от прокуратурата
Мария Дивизиева отново е призована от прокуратурата / снимка: БГНЕС

Началникът на кабинета на премиера Орешарски, Мария Дивизиева, е призована от прокуратурата да се яви в ДАНС, където се очаква да й бъде повдигнато обвинение.
Това е втора призовка за Дивизиева, след като на 28 април, когато първата бе занесена в Министерския съвет, се разбра, че тя е в отпуск, съобщава БГНЕС.

На същата дата на висшите съдии Веселин Пенгезов и Петър Петков бе повдигнато обвинение във връзка с проект за "прозрачност във военните съдилища", финансиран по оперативната европрограма "Административен капацитет" (ОПАК).

На 28 април, когато на двамата висши магистрати бяха повдигнати обвинения, Дивизиева заяви, че няма притеснения, че е изпълнявала задълженията си професионално и законосъобразно: "Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването".

"Днес бях призована по телефона и тъй като съм в отпуск извън София впоследствие призовката получи моят технически сътрудник. Ще бъда в отпуск до изясняване на твърденията по случая", каза тогава Дивизиева.

След решението на Военноапелативният съд главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искания за временно отстраняване от длъжност на обвиняемите полк. Петър Петков, председател на Военноапелативен съд - София и Веселин Пенгезов - председател на апелативен съд-София.