Марио Заека нямал признаци на шизофрения до юли 2011 г.
Марио Заека нямал признаци на шизофрения до юли 2011 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Психиатърът д-р Роберт Крумов, който беше нарочен за лекаря, освидетелствал срещу пари втория заподозрян за убийството на Мирослава от Перник - Марио Любенов - Заека, заяви, че именно той подлага на съмнение диагнозата "шизофрения" още през април 2010 г. Доктор Крумов препоръчва Марио Любенов да бъде прибран в психиатрия и изследван подробно, съобщава bTV.

"Няма нито един шизофреник, който да има всичките признаци наведнъж. Той ги изреждаше по списък. Споделяше за параноидни неща - че е следен, че му се подслушват телефона, че има заговор срещу него. Значи аз съм цитирал в експертизата, че аз също бях обвинен от него, че съм в групата на заговорниците, че не го лекувам правилно", каза д-р Крумов.

Според психиатъра заподозреният за убийството не е давал признаци на шизофрения през периода декември 2009 г. - юли 2011 г. По думите му, Любенов е дошъл за първи път в кабинета му в края на 2009 г. с папка документи от столичната клиника "Св. Наум", съдържаща 12 епикризи, които сочели диагноза "шизофрения".

Психиатърът регулярно му е изписвал медикаменти, но се появили сериозни съмнения, че Любенов не приема предписаните лекарства. "Марио нямаше вид на шизофренно болен, нито на човек, който пие лекарства, а се оплакваше като по учебник. Аз съм първият, който се усъмни в диагнозата му, Любенов разбра това и от юли спря да идва при мен", казва д-р Крумов.

В Перник Любенов е трябвало да продължи лечението си, психиатърът смята, че постъпването на Любенов в столичната клиника в началото на януари се базира на заключението на неговата експертиза. Той не знае защо изпълнението й се е забавило толкова много.

От пернишката психиатрия увериха, че Любенов не се води на отчет и никога не е лекуван там. Срещу Марио Любенов има повдигнато обвинение за изработване на фалшиви банкноти, съобщи наблюдаващият прокурор Анита Джамалова, цитирана от БТА. Наказанието предвижда от 5 до 15 години затвор.

Марио бил разконспириран случайно в рамките на проведената през март спецоперация "Автокрадци". Полицаите го проверявали за откраднат в Перник "Фолксваген Голф". Служителите на реда засекли колата, когато тя вече била със софийски регистрационни табели от "Форд Фиеста", откраднат в столицата.

В мазето на обитаван от Любенов апартамент в Перник полицаите намерили акумулатор, заготовки за автоключове, устройство за отключване на автомобили. В апартамента имало лаборатория за фалшиви пари и фалшиви банкноти с много добро качество от 5 лв. и три от 10 лв.

Тялото на Мирослава Николова бе намерено на 12 януари. Същия ден направилият самопризнания Стойчо Стоев - Чочо се самоуби. Вторият заподозрян Марио Любенов в момента е в столичната клиника "Св. Наум".