Марин: Внимателно с даването на БГ гражданство
Марин: Внимателно с даването на БГ гражданство / netinfo

Членството на България в ЕС ще наложи още по-голямо прецизиране на процедурата за получаване на българско гражданство. Това заяви в Сливен вицепрезидентът Ангел Марин. Страната ни няма да бъде отправен пункт за масово навлизане на желаещи в европейските страни, без да са проверени, добави той.

Няма как държавните служители в България да злоупотребяват с даването на българско гражданство, по принцип злоупотребяват хора, които не са в държавните институции, каза още Марин. Всъщност злоупотребяват в страните, чиито граждани искат да станат български граждани –Македония, Молдова и др., допълни вицепрезидентът.

Той заяви, че не случайно споменава Македония и Молдова, които заблуждавали своите сънародници, че може да им уредят по-бързо даване на българско гражданство и явно се облагодетелствали от това.

Каналите в България, които бяха направили опити да се създадат, бяха разкрити, каза още Марин и успокои сънародниците ни зад граница, че се прави всичко възможно да не се злоупотребява с българското гражданство.

По думите му в момента годишно между 10 и 15 хиляди души получават българско гражданство. Най-много били желаещите от Македония, Молдова, Украйна и Русия.

Досега не съм дал убежище на нито един желаещ да получи такова през целия ми мандат, категоричен бе Марин. Според него основната причина за това е, че нито един от желаещите да получат убежище в нашата страна не е отговарял на необходимите изисквания. Всички, с много редки изключения, са нарушили законите на България, когато са влизали или когато пребивават в България. Аз работя за това България да има авторитет на сериозна държава, в която някой дошъл от някъде си, не може да разиграва държавните институции, да злоупотребява като ги заблуждава и да ни дискредитира пред другите страни, каза още вицепрезидентът Марин.