Мария Габриел
Мария Габриел / БГНЕС
Важно е да бъдат откроени стъпките напред в борбата с насилието срещу жените, добрите предложения и практики, но и предизвикателствата. Това написа вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в профила си във Facebook по повод Международния ден за премахване на насилието срещу жени и момичета, който отбелязваме днес на 25 ноември.

Предложението за европейска директива за борбата с насилието над жени и домашното насилие и Закона за защита от домашното насилие са стъпки в тази посока. С промените в Закона за защита от домашното насилие, България заявява своя ангажимент към изпълнение и финансиране на специални мерки и програми за превенция и за предоставяне на защита, помощ и подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие или такива в риск, допълва вицепремиерът.  

На този ден изразяваме непримиримостта си към това престъпление, призоваваме към действие и изразяваме солидарност с жертвите и оцелелите.

Броят на жертвите е рекорден за последните 20 години. По данни на ООН близо 89 000 жени и момичета по света са били умишлено убити през 2022 г. Данните показват, че всяка трета жена е била обект на физическо насилие. Нараства също и насилието онлайн - всяка втора млада жена е била подложена на кибернасилие, посочва още Мария Габриел.

По думите ѝ заедно, като общество и институции, с ангажимент и конкретни мерки бихме могли да засилим борбата с насилието срещу жените.

По повод Международния ден за борба срещу насилието над жени се очакват шествия и протести в София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

През 2023 г. в България се отчита сериозен ръст на сигналите за случаи на домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства, заяви в интервю за БТА в началото на ноември главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е. има 81,4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително, посочи Коцев. 


 
Маргарита Колева/БТА