Изразяваме нашата солидарност с Украйна и украинския народ. Това написа вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в профила си в Туитър, след като разговаря по телефона с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Министър Тагарев: Правителството ще продължи да осигурява подкрепа за Украйна

Очаквам с нетърпение да работим заедно за бъдещето на българо-украинските взаимоотношения, написа Габриел.
 
На 13 юни в своя позиция Министерството на външните работи (МВнР) посочи, че България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. „Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води“, се казва в позицията на МВнР.

НАТО: Рано е да се каже кога ще бъдат предоставени изтребители на Украйна

Министерството допълва, че помощта, която България оказва на Украйна, закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, като характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство.