/ Георги Димитров
Без повече отлагане на Шенген. Благодаря на категоричната подкрепа на Германия. Позицията на Берлин означава много за България и българския народ. Това заяви външният министър Мария Габриел на съвместна пресконференция с германския външен министър Аналена Бербок.

„Германия е доверен съюзник и приятел. Подкрепата за Шенген от Германия е от съществено значение“, заяви Габриел.

Тя посочи, че Берлин подкрепя София и за членството на България в ОИСР, както и опазването на външните граници, което е основен приоритет.

Борбата с нелегалната миграция остава ключов приоритет за България, имайки предвид, че е външна граница на ЕС, каза Габриел. Тя допълни, че страната ни подкрепя усилията за установяването на ефективна справедлива и добре оперираща система за миграция и убежище в рамките на ЕС. 

Габриел коментира и икономическите инвестиции на Германия в България, като изрази надежда потенциалът да бъде използван в сферата на културата и образованието.
Външният министър отбеляза също, че подкрепата за Украйна е важно да продължи в условията на руската агресия.

„Ще работим за санкционния режим срещу Русия и мерки срещу заобикалянето на тези санкции. България е дом на хиляди бягащи украинци, подкрепяме формулата за мир на президента Володимир Зеленски“, каза тя.

Бербок похвали оказваната подкрепа за Украйна от страна на България. "Радвам се да отбележа, че солидарност не е просто дума за България и че страната оказва помощ на Украйна", подчерта германската министърка. 

„Ще работим с Молдова, Румъния и Гърция за алтернативи маршрути за украинското зърно“, продължи Габриел.

Външният министър подчерта, че България подкрепя интеграцията на страните кандидати за Европейския съюз.

„Това е възможност за Европа. От стратегическо значение е да имаме сигурни стабилни и проспериращи страни, които споделят европейските ценности. Подкрепяме Западните Балкани, Молдова, Украйна и Грузия. Критериите трябва да бъдат изпълнени“, отбеляза още Мария Габриел.

По отношение на конфликта в Близкия изток, който започна на 7 октомври, след като радикалната групировка "Хамас" нападна Израел, германската министърка заяви, че на място е видяла ситуацията по време на посещението си в региона. 

"Ясно е, че този въпрос няма лесен отговор", заяви Аналена Бербок. Според нея обаче е необходимо отварянето на хуманитарен коридор, за да може хората в нужда, и най-вече децата, да получат необходимата помощ. 

Тя призова за освобождаването на заложниците, пленени от "Хамас" при нападението, и заяви, че Израел има право да се защитава, но Израел трябва да взима предвид мирните жители в ивицата Газа по време на военните си операции.

"За да има мир и сигурност в региона, трябва да има две независими държави", подчерта германската министърка. 

"България осъжда категорично бруталните терористични атаки на "Хамас" срещу Израел... Изразяваме пълната си подкрепа за правото на Израел на самозащита, съобразно нормите на международното право", заяви Мария Габриел.
Любомир Мартинов, Анелия Пенкова/БТА