Марица ще залее Пловдив при обилен дъжд, според експерти
Марица ще залее Пловдив при обилен дъжд, според експерти / cнимкa: Sofia Photo Agency

Пловдив със сигурност ще бъде наводнен, ако сега се повторят обилните дъждове от август-септември 2005 или бъдат изпуснати водоеми. Това е заключението на комисия от представители на общината, „Гражданска защита”, Басейнова дирекция, Областната управа и “Зелени Балкани”, която днес инспектира 10-километровия градски участък на реката.

„Състоянието на коритото е критично по цялото му продължение, не само около мостовете в центъра и около Английската гимназия, където брегът е нисък”, каза пред Дарик главният еколог на общината Христо Минков. Поречието на Марица не е чистено от четири години, няма предвидени пари дори за проект, а и чиновническо безхаберие забави с пет месеца искането за 3 млн. лева финансиране от държавата за санитарна сеч на избуялата растителност.

Дори еколозите от “Зелени Балкани”, които винаги са били противници срещу чистенето на коритото, сега са декларирали, че няма да протестират. Минков обясни промяната в позицията на природозащитниците с факта, че и те оценяват високата степен на риск за Пловдив при високо ниво на водата.

„До помпената станция за отпадни води в близост до Рогошко шосе в реката се е оформил остров, който трябва да се премахне”, посочи главният инспектор от общинската дирекция “Гражданска защита” Георги Петров. „Шлюзовете, които са в добро състояние, пък са обрасли с върбалак”, добави той.

Ако министерствата на регионалното развитие и на околната среда и водите отпуснат необходимите пари за аварийно почистване на коритото, то може да започне до месец и да изпреварим есенните дъждове, казаха от общината. От там планират да приложат нова технология като наемат торпеден катер от Израел, който унищожава корените на избуялата растителност на дълбочина 15 метра и осигурява траен ефект от почистването на дъното.