Марчело Джотолов: Истинският „Октопод” е Драшков
Марчело Джотолов: Истинският „Октопод” е Драшков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Аз си мисля, че Драшков е Октопода. Драшков е в дъното на нашето дело, каза единия от обвинените по делата „Октопод” Марчело Джотолов в предаването „Директно: Карбовски” по Нова телевизия.

Според Джотолов, който последен от задържаните при акцията на МВР „Октопод” излезе от ареста с по-лека мярка, от докладна записка по тяхното дело се виждало, „как ДАНС и г-н Драшков могат за половин час да очернят и да съсипят живота на един човек”. От нея, според Джотолов ставало ясно как зам.-директор на ДАНС Иван Драшков 20 години е седял на едно место и е казвал кой е добър и кой е лош. Джотолов заяви още, че Алексей Петров е човек когото познава, но не му е приятел даже, не му е и шеф и нямало как да му е шеф. Марчело Джотолов каза още, че съжалява Цветан Цветанов, защото „него го използват като някаква маша в някаква машинация”.

Според соченият за пипало на Октопода всичко, което се е случило с него е заради това, че той е бил удобен и защото са си помислили, че с него могат да сключат сделка. От десетките срещи, които е имал Джотолов, при две от тях с представители на МВР, на които така и не научил имената - му предложили да свидетелства срещу Алексей Петров и Антон Петров. Това е трябвало да стане като подпише показания, които самият Джотолов, предполага че са били вече готови - написани от тях.

„Свидетелствай, кажи ми нещо за Алексей Петров, ние можем да те изкараме невинен, можем да ти дадем пари, държавата може да те защити”, това му казал единият полицай. Така срещу предложението, което Джотолов разтълкувал като предложение да стане защитен свидетел и да го изпратят в чужбина с пари, той е бил агитиран да даде показания срещу тях. Марчело Джотолов им казал обаче, че не ги познава достатъчно добре, тогава, по разказът му полицаите го питали: „Кажи кой би могъл да знае нещо за тях?”.

Когато отишъл да му повдигнат последното обвинение, прокурорът Светлозар Костов му е повдигнал лист, на което пишело: „Имаш право да избираш или подписваш показанията срещу Алексей Петров и Антон Петров или отиваш в затвора за 10 до 20 години”, разказа последният от „Октопода”, който излезе от ареста едва на 12 януари. Обвинението, което му е повдигнато след тази среща е именно за толкова години, обясни той. Джотолов заяви, че след всичко, което му се е случило няма какво вече да губи и не се страхува от никого.