Манолова обещава обществен съвет към омбудсмана, ако заеме поста
Манолова обещава обществен съвет към омбудсмана, ако заеме поста / снимка: БГНЕС, архив
Манолова обещава обществен съвет към омбудсмана, ако заеме поста
81088
Манолова обещава обществен съвет към омбудсмана, ако заеме поста
  • Манолова обещава обществен съвет към омбудсмана, ако заеме поста

Мая Манолова иска да промени редица неща в дейността на омбудсмана  в случай, че заеме този пост. Една от важните промени, според нея, е създаване на обществен съвет към омбудсмана с цел по-активно участие на гражданските организации, които могат да дадат експертно мнение по различни въпроси. По думите й общественият защитник трябва да бъде по-активен и да взема отношение по проблемни въпроси, дори и да няма подадена жалба.

От ГЕРБ поискаха извинение от Мая Манолова за „Аферата Костинброд”

„Хората очакват омбудсманът да отиде при тях, а не те да тропат на вратата  му. Това е, което аз бих променила в тази институция, влагайки цялата си енергия - да я извадя от сградата, с която разполага и да я пратя при хората. Друго, което бих променила, е начинът, по който омбудсманът реагира на жалбите на гражданите. Според мен той трябва да може да прави самостоятелни проверки. Не просто, когато един гражданин се обърне с някакъв въпрос, този въпрос да бъде препратен към някаква институция, и тази институция, отговаряйки на гражданина, служителите на омбудсмана да препишат отговора на по-силния. Трябва капацитет, в който омбудсманът самостоятелно да си формира позиция и да отговори добросъвестно на гражданите дали техните искания и жалби са основателни или не”, коментира Манолова.

АБВ иска от националния омбудсман повече борбеност

В четвъртък в Народното събрание двамата кандидати за поста на омбудсман Константин Пенчев и Мая Манолова ще бъдат изслушани на открито заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека. Там те ще имат възможност да представят  концепцията си за поста на обществен защитник. На 30 юли пък депутатите ще определят кой от двамата кандидати ще заеме поста. Това ще стане чрез тайно гласуване.