/ Георги Димитров
Председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова и майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" внесоха в деловодството на Народното събрание промени в Закона за личната помощ. Под законопроекта са се подписали и депутати от "Има такъв народ".

Със законопроекта се връщат текстовете в закона относно работното време и заплащането на личните асистенти, които бяха отменени в края на 2020 г. от предишното Народно събрание.

Вера Иванова от "Системата ни убива" посочи, че Законът за личната помощ е извоюван след седем години протести, приет е през 2018 г. и през декември миналата година управляващите по предложение на социалния министър Деница Сачева са го унищожили. Тук не става въпрос за пари, този закон е закон за живот, отбеляза тя. Иванова заяви, че палатката на "Системата ни убива" ще остане, докато законът не бъде възстановен във вида му от 2018 г, предава БТА.

Мая Манолова: Бихме подкрепили кабинет на промяната (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нели Димитрова от "Системата ни убива" отхвърли твърдения на Сачева, че ако този закон се отвори в пълната му сила, ще бъде за 670 хиляди души с увреждания, които имат ТЕЛК. Нима всички тези хора имат нужда от лична помощ? Ние твърдим, че в България са не повече от 50-60 хиляди, а в момента ползвателите са 37 600, посочи тя.

"С внасянето на тези промени поправяме една несправедливост", коментира Мая Манолова. По думите й, уврежданията нямат работно време и е нечестно и безсърдечно хората с увреждания да бъдат лишени от личен асистент в събота и в неделя или след 17.00 часа. Тя посочи, че с промените се възстановява законът в първоначалния му вид, който дава възможност на хората с увреждания да получат помощ в обем, който предвижда тяхната индивидуална оценка.

Манолова коментира, че този закон би струвал допълнително на бюджета 80 млн. лева, като в това се предвижда и повишеното заплащане на личните асистенти от 1 юни в размер на 1,4 спрямо минималната работна заплата. Тя допълни, че това е изключително отговорен, квалифициран и тежък труд, така че да се заплаща в рамките на 800 лева е абсолютно справедливо.

Теодора Пенева от "Има такъв народ" посочи, че подкрепят закона в първоначалния му вид, не само защото това е кауза, която подкрепят от дълги години, но и защото този закон е спасителен за хората с увреждания. Ако за нас това е битка от години, за хората с увреждания това е битка от самото раждане, коментира тя.
БТА