Манипулирали доказателствата за убийството на Радостина?
Манипулирали доказателствата за убийството на Радостина? / cнимкa: DarikNews, архив

Манипулиране на веществени доказателства по делото за убийството на Радостина Евтимова заподозря защитата на подсъдимия Георги Цветанов. Според неговите адвокати при втория оглед на местопрестъплението са открити гривна на жертвата и стъкло от часовника на подсъдимия, които не са били забелязани първоначално. Предметите са били на матрака, където е лежало тялото на убитата студентка и не се виждат на снимките от първия оглед. На тях Радостина е с бикини и с кръв от множеството рани. На снимката, намерена в телефона на Георги обаче, тя е снимана без бельо и с почистено от кръвта тяло, на което личат пробожданията.

„Има обективни основания да се смята, че часовникът е бил подхвърлен, а снимката е била направена, след като телефонът е иззет от разследващите и тялото вече е било почистено от кръвта", заяви адвокат Илиян Василев. Той поиска да бъдат разпитани полицаите, извършили и двата огледа. На снимките от тях личи също и промяна на обстановката, която не е отразена в протоколите. При първия оглед балконската врата на стаята, където е извършено убийството, е затворена, а щорите и завесата са спуснати. На снимките, правени седмица по-късно, вратата е отворена, а щорите и завесата са дръпнати. Според протоколите на разследващите апартаментът между двата огледа е бил запечатан и никой не е имал достъп до него.

Искането беше определено като „перверзно" от прокурора Радослав Лазаров. Според него тезата, че разследващите са избърсали кръвта и са събули бикините на жертвата, за да натопят Георги, преминава моралните граници. „Подобно твърдение означава, че полицаите не само са манипулирали доказателства, но и са се гаврили с труп", заяви Лазаров. Той изрази съмнения, че исканията на защитата имат за цел да забавят процеса.

Адвокатите на Цветанов допуснаха и „турска връзка" в убийството. В съседния апартамент живеели турски студенти, за които и до днес не е установено в какви отношения са били с жертвата. Те са можели да стигнат до жилището, където е извършено убийството, като прескочат парапетите. Защитата настоя да бъде разпитан и домоуправителят на кооперацията на ул.„Мир".

Сред останалите искания са още разпити на полицая, извършил обиска на Георги, нова техническа експертиза за чат историята на разговора между Радостина и приятеля й Петър по скайп в нощта на трагедията, както и ново изследване, дали могат да бъдат променяни настройките на телефона на Георги с цел да се манипулира часът на създаване на снимката на жертвата в мобилния му апарат.

Магистратите отхвърлиха молбата на защитата да бъде направен отвод на вещото лице, изготвило експертизата за следите от кръв по веществените доказателства. Мотивите им бяха, че експертът е бил предубеден, понеже той е авторът и на експертната справка при предварителното разследване. За съдържанието в нея се носи наказателна отговорност и затова вещото лице Йордан Йорданов е бил заинтересован да се потвърдят заключенията и в назначената му от съда експертиза. Според нея при изследваните 46 обекта - само на лаптопа, бикините и сутиена на Радостина са открити следи от кръвна група АВ. Защитата се опита да докаже, че по вещите има следи и от нулева група, но според заключението на Йорданов за това няма категорични доказателства. Според стари изследвания в апартамента, където е извършено убийството, и по вещите на Радостина, открити в дома на Георги, има кървави следи от три различни кръвни групи - нулева, А и АB. Радостина е кръвна група А.

Тялото на убитата студентка беше открито на 6-ти март 2009 г. в апартамента на приятеля й на ул. "Мир" с множество прободни рани. Смъртта на Радостина е настъпила по особено мъчителен начин, като фатални са се оказали ударите с остър предмет в гръдния кош. Преди тях жертвата е била изнасилена и е получила множество прорезни и прободни рани, както и травматологични наранявания по цялото тяло, посочиха съдебните експертизи.

Новини от Варна