/ iStock/Getty Images
На прага на новата учебна година близо 1000 са обявените свободни работни места за учители в трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна.

"В столицата към момента те са над 600. Това обаче в никакъв случай не бива да бъде повод за притеснение, тъй като тенденцията е съизмерима с тази от последните няколко години. Предимно се търсят определена група педагогически специалисти - начални учители, детски учители, преподаватели по чужди езици, информатика, математика", коментира началникът на регионалното управление по образование в София - Ваня Кастрева пред Bulgaria ON AIR.

В Пловдив свободните работни места за учители са близо 300, а във Варна – над 110.

Търсят се десетки учители в Пловдив и областта

По думите ѝ в София това е така, тъй като столицата се разраства непрекъснато и за радост учениците също се увеличават.

"Всеки директор е задължен да обезпечи учебния процес, осигурявайки преподаватели", допълни тя.

Ваня Кастрева отбеляза още, че в по-крайните квартали на София по-трудно се намират учители, тъй като проблемите там са съпоставими с тези в малките населени места, а именно - по-малко хора отговарят на изискванията за тази длъжност. Транспортните проблеми също не били за пренебрегване.

Незаети педагогически позиции са обявени на интернет страниците и на останалите регионални управления по образованието в страната.
Bulgaria ON AIR