Майкъл Хъмфрис: Докладът на ЕК е обективен
Майкъл Хъмфрис: Докладът на ЕК е обективен / netinfo

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България е обективен – това заяви в „Седмицата” на Дарик ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис.

В оповестения в сряда доклад се посочва, че напредъкът на страната ни в борбата с корупцията е недостатъчен и има опасност в бъдеще Европейската комисия да наложи на София санкции, ако не бъдат изпълнени препоръките на Брюксел.

Целта на доклада на Европейската комисия не е да се захранва пресата със заглавия, не е да се сочат с пръст отделни лица, това не е доклад за организираната престъпност. Целта на доклада е да се даде оценка по ясен и балансиран начин и да се излъчат послания, заяви Хъмфрис. Според него докладът показва, че в развитието на законодателството е постигнат напредък, но няма доказателства за ефективността при прилагането му.

По отношение на организираната престъпност и корупцията от българите трябва да бъде изготвен план за действие. Не трябва да се очаква, че такъв план ще се изготви от Брюксел. Смятаме, че правителството ще анализира доклада и ще подготви конкретен план и график за последващи действия, каза още Майкъл Хъмфрис.

Цялото интервю с Майкъл Хъмфрис чуйте в звуковия файл