Майките с повече пари след раждането
Майките с повече пари след раждането / netinfo

1 година след раждането жените да могат да получават 90 на сто от среднодневното възнаграждение. Това предвижда един от двата гласувани на първо четене проекта за промяна в кодекса за социално осигуряване.

Депутатите подкрепиха двата предложени проекта – на Христина Христова и Милен Велчев от НДСВ и на Хасан Едемов и Петър Мръцков.

От жълтата група смятат, че точно когато майката ражда и отглежда своите деца, не бива да се допуска намаляване на дохода й и влошаване на качеството й на живот. Затова от НДСВ предлагат до навършване на едногодишна възраст на детето майката да получава обезщетение в размер на 90% от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход.

В другия проект, на Хасан Едемов, се предлага да се увеличи от 135 на 200 дни времето, в което се изплаща паричното обезщетение при бременност и раждане.

Междувременно от Атака протестираха срещу дейстнвията на парламентарния председател и решението, дебатите по законите на първо четене и тяхното гласуване да бъдат разделени в различни дни.