Майката на убития студент в Париж: Делото е манипулирано
Майката на убития студент в Париж: Делото е манипулирано / снимка: БГНЕС

Борислав Желязков е споделял в лични разговори, че синът му е убил Мартин Борилски. Това каза Иванка Въчева – майката на убития в Париж студент, в интервю за предаването „Пропаганда”. На 21 януари апелативните съдии във Велико Търново потвърдиха мотивите на своите колеги от Окръжния съд в Шумен за липса на доказателства срещу студентите Георги Желязков и Стоян Стоичков от Варна, които са обвинени от френските власти, че през 2000 г. в Париж са убили по изключително жесток начин своя съгражданин Мартин Борилски. По думите на майката на Борилски делото е манипулирано още от самото начало.

 

Ето какво още каза Иванка Въчева пред Дарик:

 

Мога да кажа за един от прокурорите, който до такава степен го беше страх да каже нещо съвсем елементарно. Посочи ми с пръст един абзац и ми каза аз да го кажа, защото ако той го прочете, можели да го уволнят. Това се случи на процеса в Шумен. Съдът изцяло беше с изключително внимание към адвокатите и към убийците. Само където не им поднесоха кафе, може би си го пиеха другаде. Знаете ли какви излишни пари на нашия данъкоплатец се похарчиха за едни безсмислени поръчки до Франция. Франция вложи много ресурс в това дело. Те си свършиха брилянтно работата. Всички експертизи са извършени в много престижни лаборатории в Париж. Ако някой тогава искаше и се съмняваше в доказателствата на Франция, защото не дойдоха на място да проверят всичко. Насрочиха експертиза след 8 години. След намесата на г-н Саркози, за да се покаже, че вече се работи по това дело, се изпратиха две следователки в Париж, които повториха на ново цялото следствие като просто се дублираха резултатите.

 

Те са открили същото, което е открила френската полиция?

 

Беше доказано по безспорен начин абсолютно същото. Започва една тенденциозна кампания за изпращане на ново на съдебни поръчки до Франция, да бъдат отново разпитани тези хора – за трети път пред съдия.