Майка удуши новороденото си бебе
Майка удуши новороденото си бебе / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бебе беше намерено мъртво в частна пловдивска болница. След извършената аутопсия бе установено, че смъртта на детето е настъпила вследствие на насилствено задушаване.

Бебето е родено на 14 юни със секцио в пловдивската частна болница „Торакс". По предварителни данни е починало на 17 срещу 18 юни. В понеделник сутринта дежурният лекар сигнализирал полицията, тъй като установил, че е мъртво и има следи от насилие. Опитите на лекарите да реанимират момченцето били безуспешни. При експертния оглед са открити данни за насилие, а аутопсията е потвърдила, че смъртта е причинена от насилствено задушаване. Според разследващите детето е притискано силно, в резултат на което е спряло да диша.

Заподозряна в престъплението е 32-годишната му майка, която е от Сопот. Юлияна Илинова бе задържана в ареста на Второ РУП. В следобедните часове на деня тя бе освободена, научи Дарик Пловдив. Родилката не е дала разумно обяснение защо е посегнала на сина си. Пред криминалистите твърдяла, че само го е кърмела и гушкала.

От Окръжна прокуратура обясниха, че делото е изпратено по компетентност на Районна прокуратура, тъй като една от версиите е, че майката е била в следродилна депресия. Ако действително е била изпаднала в такова състояние и е умъртвила детето си, наказанието е по-леко - до три години затвор. За умишлено убийство законът предвижда от 15 до 20 г. или доживотен затвор.

Според специалисти при някои жени постродилната депресия протича много тежко. Родилките са объркани, не могат да контролират емоциите си, изпитват отчуждение и дори озлобление към бебета си.