Махат ранното пенсиониране за администрацията в МВР
Махат ранното пенсиониране за администрацията в МВР / lap.bg, Мартин Атанасов
Махат ранното пенсиониране за администрацията в МВР
77143
Махат ранното пенсиониране за администрацията в МВР
  • Махат ранното пенсиониране за администрацията в МВР

Догодина администрацията в МВР, която е била назначена по закона за МВР, ще бъде преназначена по Закона за държавния служител - тази мярка като част от цялостната реформа анонсира ресорният министър Веселин Вучков след днешното заседание на правителството. Така счетоводителите и юристите в министерството ще бъдат отделени от статута на полицаите и пожарникарите, и на практика ще загубят някои от бонусите, които в момента им се полагат, като ранното пенсиониране и изплащането на двайсет заплати при освобождаване от служба. Друга мярка е увеличаване на броя на полицаите в населените места и съкращаване на административните структури в МВР, ДАНС и ДАТО.

Към момента част от администрацията в МВР е назначена по Закона за МВР, което дава право на служителите да използват пакет от социални придобивки, както и да се пенсионират независимо от възрастта след 27 години трудов стаж, от който две трети са изслужени в системата.

Министър Вучков аргументира предложената промяна:

„Полицаите и пожарникарите в момента са държавни служители. Те ще продължат да бъдат държавни служители по Закона за МВР. Но това е специфична държавна служба, съпроводена с редица бонуси и така трябва да бъде. Въпросът е, че останалата част - администрацията, която в момента се подчинява на същия режим като полицаите и пожарникарите, трябва да излезе от този режим и да стане част от Закона за държавния служител", обясни министърът.

Замислената реформа включва увеличаване на броя на полицаите в населените места, като мярка за борба с битовата престъпност и създаване на еднотипна служба в ДАНС, МВР, ДАТО и в Разузнаването, за да не се подклажда напрежение между отделните служби.

„Известно редуциране на административния апарат в МВР от 1/3 на 1/2, повече униформена полиция в населените места и по възможност - нещо, което не съм сигурен дали ще имаме сила и воля да го свършим - еднотипна държавна служба в МВР, ДАНС, ДАТО, в разузнавателните служби, за да не се подклажда непрекъснато напрежение между тези служители".