Любомир Симеонов не искал да убие банкерката, мислел да се запали
Любомир Симеонов не искал да убие банкерката, мислел да се запали / снимка: DarikNews.bg, архив

„Все едно на бърз влак да му ударят спирачката".

Така билкарят Любомир Симеонов, който застреля показно в Бургас банкерката Павлинка Йовчева, описал пред адвокатката си състоянието, в което се намирал от май 2012 г. до покушението.

Проблемът му бил, че от банката го уверили, че ще му отпуснат кредит по проект, спечелен от Държавен фонд "Земеделие", но трябвало да смени строителната фирма, която си бил избрал, пише „Труд".

„Симеонов не е можел да се обърне към друга банка заради договора си със "Земеделие", обясни адвокатката му Ваня Радиева.

Сега билкарят отрича категорично, че е взел 200 000 лв. от лихвари, които започнали да го плашат с мутри.

Всичко това обаче не обяснява защо бившият военен е решил да убие Йовчева. Психиатричната експертиза все още не е готова.

"Той е интелигентен човек и затова изготвянето е трудно", обясни Радиева.

На неин въпрос защо Симеонов не се е опитал по друг начин да привлече вниманието на обществото, билкарят отвърнал, че дълбоко в себе си не е искал да убива банкерката.

През цялото време даже се надявал някой да се появи и да застреля него. Щом видяла проблемния си клиент във фаталната сутрин, Йовчева извикала за помощ и се обърнала паникьосана. Затова куршумът я уцелил смъртоносно, твърди бившият военен.

Той признава, че му минало през ума да се самоубие и даже да се запали, но се отказал, защото нямало да привлече нужното внимание, а щял да потъне в общата статистика.

Оръжието - пистолет "Макаров" със заглушител, купил от двама роми в курорта Павел баня, докато почивал там, разказа адвокатката.

Съпругата му Соня проговори за първи път седмица след убийството. Тя твърди, че мъжът й бил стресиран. Съпругата го защити, като използва неговата теза, че в това положение - тормозени от банките, са много хора в България.

„Неговият живот вече беше отнет", заяви Симеонова пред Нова телевизия.

Освен Йовчева, Симеонов бил нарочил и бившия шеф на клона на банката в Карнобат Веселин Желев, както и действащата началничка Таня Колева.

Симеонов е завършил гимназия в Благоевград и съучениците му го помнят като бунтар. Имал намалено поведение в 11-и клас заради отсъствия.

"Любчо беше много добър човек, лесно се сприятеляваше, имаше невероятно чувство за хумор", спомня си съученикът му д-р Валентин Славов.

"Не одобрявам какво е направил, той винаги е бил човек на честта, но няма причина, която да оправдава убийство", каза д-р Славов.

Прякорът на Любомир в училище бил Любе Плямпалото, защото много говорел.