Любители риболовци готвят протест
Любители риболовци готвят протест / cнимкa: DarikNews.bg, Юлиана Николова

Национален протестен митинг ще проведат любителите риболовци на 17 юни пред Министерство на земеделието и храните. Той се организира от инициативен комитет, председателстван от режисьора Андрей Слабаков. Протестиращите ще настояват стопанисването на водните обекти, определени само за любителски риболов, да се предостави на самите рибари. Вече втора година държавата не отдава исканите язовири, които наброяват 107 в цялата страна.

Законът за рибарството влезе в сила още преди 3 години.  През 2007 година излезе и наредбата, която позволи стопанисването на язовирите, предназначени за любителски риболов, да се прави от самите риболовни сдружения. Според Андрей Слабаков състоянието на тези водоеми е критично и отговорността за това е изцяло на държавата. „Тези хора са за затвора за поне 100 години напред", твърди Слабаков.

Според Съюза на ловците и риболовците в България събираният от тях членски внос се краде от Министерство на земеделието. Сумата възлиза на милион и половина лева и не се използва по предназначение, бе категоричен Андрей Слабаков. „Думата „краде" не е пресилена, тъй като тези пари трябва да отидат за охрана на язовирите. Ако някой ми покаже човека, който е охранявал язовира, аз лично ще му вдигна златен паметник", каза режисьорът.

През изминалата една година любителите риболовци са поискали стопанисването първоначално на 14 язовира. След отхвърлянето на единствения кандидат обаче е подадено искане за 20 водни обекта, но все още безрезултатно. През тази година мизата е вдигната на 75 язовира. „Но в момента те се опитват да ни пробутат и да кажат: „Ето ви десет язовира". Правиш ми евала. Кой си те бе, че да ми правиш евела? Тези язовири са си наши, те не са твой, а ти си мой служител, на когото аз плащам заплата", каза още Андрей Слабаков.

Готвеният протест ще започне в 11 часа пред аграрното ведомство, обясниха още от инициативния комитет.