/ nova.bg
ВАП сезира СДВР и Столична община да предприемат мерки, свързани с опазването на обществения ред заради Луковмарш
Започна шествието "Без нацисти по улиците", което тръгна от Централна минерална баня в София, ще продължи към дирекция "Миграция" към МВР, а след това ще се насочи към Народния театър и Съдебната палата. На място има засилено полицейско присъствие. Шествието е заради Луковмарш, който ще се проведе днес в столицата.

"Ние сме тук, защото искаме да адресираме и по-широките проблеми, които позволяват подобни събития, както и нацистки групи да са част от публичното пространство и техните наративи да бъдат нормализирани и приемани в обществото", каза пред медиите Николай Савов, част от колектива, който организира шествието. Той добави, че шествието е и солидарност към всички малцинствени групи, жертва на престъпления от омраза, хомофобско насилие, сексизъм, антисемитизъм.

Участници в проявата заявиха, че не са съгласни Луковмарш да се представя като патриотично събитие на хора с традиционни ценности и че неонацисти нямат място в обществото и по улиците.

За 18-а поредна година в столицата е планирано и факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, познато като Луковмарш и организирано от националисти.

Българският национален съюз стои зад Луковмарш, а шествието им тази вечер ще тръгне от пилоните пред НДК и ще бъде под мотото: „Помни миналото, бори се за бъдещето!“.

Националистите твърдят на сайта си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков. В последните две години шествие в памет на генерал Христо Луков се забранява със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Междувременно стана ясно, че Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Столична община (СО) и Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) да предприемат съответните мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на евентуалното провеждане на т.н. Луковмарш.

"В съответствие с правомощията си и на основание чл. 145 ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт, ВАП сезира кмета на СО и директора на СДВР, в рамките на тяхната компетентност по Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за министерството на вътрешните работи, да предприемат мерки за опазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита на правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на евентуалното провеждане на т.н. „ Луковмарш“. ВАП следва да бъде уведомена за взетите решения и предприетите действия", посочват в съобщение от прокуратурата. 
БТА