/ iStock/Getty Images
Те са задържани при спецакция на СДВР
Задържаха 21 души, обвинени в блудство с деца. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата. Органите на реда са получили информация от интернет, където мъже, представящи се като ловци на педофили, установявали контакт със задържаните чрез сайтове за запознанства, а "ловците на педофили" се представяли за деца в тези сайтове.

"В средата на септември 2021 г. служители на СДВР са установили информация, разпространяваща се в интернет за мъже, представящи се като ловци на педофили. Според информацията в интернет те публикуват обяви в сайтове за запознанства, където се представят за непълнолетни момчета и момичета и отговарят на мъжете, които се интересуват от тях, като си уговарят среща с тях. Във всеки един от случаите педофилите си представят, че си пишат с деца, но на място се появяват "ловците". Те правят записи на тези срещи и благодарение на записите са установени голяма част от извършителите, които са задържани". Съобщи административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

МВР

На 14 март е извършена специализирана операция на СДВР. В хода, на която, са задържани 21 души. Те са задържани за срок до 72 часа и са с повдигнати обвинения.

На територията на Столична дирекция са задържани 16 души и 5 в областни дирекции. Проведени са 30 претърсвания на жилища и превозни средства. На 12 души е направен обиск, а на един от адресите са намерени наркотици. Иззети са веществени доказателства като телефони, компютри, фотоапарати, филмови ленти, хард дискове и тефтери със записки. Обясни началникът на отдел „Разследване“ при СДВР комисар Стойно Цветков.

Работата по случая продължава и разследването не е приключило.

МВР

В четвъртък, 17 март, предстои да бъде разгледано искането на районната прокуратура от софийския районен съд вземането на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на всички 21 души.

МВР

Органите на реда са установили 25 души, свързани с престъплението. За един от тях имат данни, че е напуснал страната, а на останалите трима предстои установяване и задържане.

МВР

Най-младият задържан е на 22 години, а най-възрастният е на 76 години. По-голямата част от тях са на възраст между 50-60 години. Петима от тях са осъждани за блудство, държане на оръжие, катастрофа и увреждане на чужди вещи, добави Зартова.

Наказанието, което се предвижда, е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба.