Лошото време е виновно за опашките по магистрала Хемус
Лошото време е виновно за опашките по магистрала Хемус / netinfo
Лошото време и ТИР-ове без вериги са главните причини за огромното задръстване на магистрала „Хемус” от вчерашния ден, което блокира стотици коли в района на „Витиня” за повече от десет часа.

Мнението е на ръководствата на пътната администрация, КАТ и фирма „Автомагистрали” ЕАД. Те бяха изразени от шефовете им по време на извънредно съвместно заседание на транспортната комисия в парламента и тази за политиката при бедствия и аварии. Депутатите остро възразиха срещу тези аргументи и поискаха оставките на отговорните за случилото се.

Обстановката по магистралите се нормализира, затворени са единствено проходите Троян-Кърнаре и Шипка, увери изпълнителният директор на Фонд Републиканска инфраструктура Веселин Георгиев. „Убеден съм, че всички институции вчера дадоха максимума от своите възможности. Не трябва да остава съмнение в обществото, че някоя институция е подценила ситуацията”, посочи той.

Директорът на КАТ Алекси Стратиев представи справка от областната дирекция на полицията за работата през вчерашния ден. „Днес движението се пропуска през магистралата по двете платна без задръствания, като товарните автомобили с ремаркета превантивно се пускат в пакет по пет”, съобщи Стратиев.

Шефът на Автомагистрали ЕАД Антон Антонов обясни, че проблем са предимно тежкотоварните автомобили, които се движат в три колони. Нашите машини не могат да почистят добре в тази ситуация, добави той.

Депутатите, обаче бяха на коренно противоположно мнение. Олимпи Кътев и Ботьо Ботев от мнозинството, които са били в голямото задръстване вчера, обясниха, че изобщо не е имало почистване на пътя. „Да ви тури някой у тунела един час и да си безпомощен, щото няма къде да мръднеш, нито напред, нито назад”, обърна се към отговорните за почистването Ботев.

Според Олимпи Кътев от НДСВ целият борд на директорите на фирмата, отговаряща за почистването – Автомагистрали ЕАД – трябва да бъде освободен.