„България, в лицето на кабинета „Петков”, беше една от онези държави, които помогнаха на Украйна в най-трудните начални моменти на войната. Това заяви пред NOVA депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България” Даниел Лорер.

По думите му президентът Зеленски е добре дошъл в българския парламент. 

„Не знаем със сигурност дали въобще ще дойде в България. До голяма степен това е и въпрос на сигурност. Президентът Зеленски е лидер на държава, която е във война. Но ако дойде, това ще е важен знак, защото той не ходи където и да е. Преди всичко тази визита ще е израз на благодарност”, поясни депутатът.

На въпрос очаква ли и днес да се обсъжда в парламента дали част от оборудването за АЕЦ „Белене” да бъде продадено на Украйна, той посочи, че чисто икономически на него му се струва изключително добра идея.

"Много е важно България да се освободи от едно оборудване, за което сме платили на Русия прескъпо и което очевидно няма да можем да използваме. На всички е ясно, че проектът „Белене”, който беше затлачен с години и се оказа с доста сериозен корупционен потенциал няма да се случи. Ще си ги гледаме тези стари реактори завинаги, ако не намерим купувач за тях.За нас би било чудесно да си възстановим средствата. Ако това може помогне на украинската държава да има независима енергетика, то това би било добре”, каза още Лорер и допълни, че в парламента многократно за заявявали своето недоумение от „изключително консервативната позиция на служебното правителство” по отношение на Украйна.
nova.bg