Логично е да не сме се справили с първите проекти по ФАР, обясни Емел Етем
Логично е да не сме се справили с първите проекти по ФАР, обясни Емел Етем / Sofia Photo Agency
Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем определи предприсъединителните фондове като „обучителни", а от няколко месеца правителството прави всичко възможно те да не бъдат спрени, а да достигнат до бенефициентите във всяко кътче на страната. Думите на Етем са по повод спрените от Европейската комисия за България 220 млн.евро по програма ФАР.

Според Емел Етем тези средства са ни били отпуснати, за да можем да се научим на европейски стандарти и да боравим с правилата на Европа за усвояване на общите европейски пари. „Това да бъде не само за представителите на местните и централните власти, но и на бенефициентите, които в голяма степен са частни фирми”, каза министър Етем.

По думите й причината за това да има нередности и неточности в усвояването на средствата е в невъзможността на България да се справи с такава сложна технология. „Предприсъединителната програма ФАР действа отдавна и тези проекти са едни от първите и е логично да не сме се справили с тях”, коментира Емел Етем.