Лисабонският договор вече е остарял според Франко Фратини
Лисабонският договор вече е остарял според Франко Фратини / Reuters, архив

Лисабонският договор вече е остарял и не е практически приложим в днешния свят на европейската криза. Това е мнението на бившия външен министър на Италия Франко Фратини, изразено по време на неговата визита в България, където той присъства на двудневния Софийски форум за Балканите - среща на политици и експерти от Югоизточна Европа и съседните региони. Въпреки че е бил подходящ за времето, в което е въведен, той вече е отживелица само две години след влизането си в сила. Ако искаме един истински Съюз, трябва да се замислим дали да не променим условията на договора, каза той.

Проблемите в ЕС са по-скоро икономически отколкото политически, обяснява Франко Фратини, като поясни, че единственият начин да бъде преодоляна икономическата криза не е само да се стабилизира банковият сектор, ами да има по-силна политическа интеграция, която е нужна и за по-висока политическа "достоверност" на целия Съюз: „Как е възможно лидерите на Европейската комисия, тоест членовете на правителствения орган в Европа, да са бюрократични лица, а да не бъдат пряко избрани от европейския народ? Нужно е да се направи една трансформация, която да предаде легитимност на този орган, който все пак иска да бъде възприеман като едни истински правителствен орган".

Фратини, който понастоящем отговаря за външните отношения към Европейската народна партия, обясни, че се надява ЕНП да приеме това предложение като една официална цел на партията. Бившият вицепрезидент на Европейската комисия Фратини каза, че е грешка външната политика на ЕС да изисква единодушие. Нужно е европейският устав да бъде променен така, че да се изисква парламентарно мнозинство, а не пълно единодушие, за различни въпроси като икономика, защита и външна политика. Така по-плавно е по-ефективно ще функционира Съюза: „Това са слабите точки в настоящото състояние на европейската интеграция. Ето - имаме си единен пазар, обща валута...но не и общо правителство. Затова вярвам, че настоящата криза не е икономическа, а политическа. Това ни кара да губим равнището си и съответно уважението на нашите чуждестранни партньори".

По отношение на събитията в арабския свят Фратини каза, че трябва да се вземе под внимание наличието на различната история и социална структура във всяка една държава, преживяла революция през последната година и половина. Въпреки проблемите Фратини твърди, че все пак може да става въпрос за създаването на добре устроени цивилни общества в държави като Египет - появата на мюсюлмански политически партии е положителна крачка, защото до момента е било общоприето, че исляма забранява политическата активност. Фратини все пак беше твърд, че международната общност не желае да повтаря военния подход, който пое относно Либия. Нужно да се измисли някакъв нов подход, защото нищо няма да се промени, докато 2000 наблюдатели просто седят и гледат пасивно систематичните кланета по улиците на сирийските градове.