Лиляна Павлова поиска сделката за „Царските конюшни“ да бъде обявена за нищожна
Лиляна Павлова поиска сделката за „Царските конюшни“ да бъде обявена за нищожна / БГНЕС, архив

Регионалният министър Лиляна Павлова поиска сделката за продажба на земите под „Царските конюшни" в центъра на столицата да бъде обявена за нищожна. Павлова обяви, че още вчера е подала документите за това в Софийския градски съд.

Скандална сделка с "Царските конюшни" в центъра на София

"Бях възложила анализ на сделката, която беше извършена от областния управител на София за известните "Царски конюшни". За това, което установихме, съответно беше изготвен иск от мен. Сезирах Софийски градски съд с искане за обявяване на нищожност на трите договора, сключени от областния управител на София за продажба на трите имота, които съставляват терена, върху който са сградите на бившите "Царски конюшни", посочи Павлова.

Борисов сезира прокуратурата за скандалната сделка с "Царските конюшни"

Тя допълни, че са три основните мотива за искането за обявяване на нищожност на сключените договори и ги изброи:

"Първо, самата процедура, която е приложил областният управител, възползвайки се от предоставените му правомощия, еднолично и самостоятелно да се разпорежда с тези имоти. Анализът на документите, обаче показва, че този областен управител не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имота и не е на лице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към тези частни лица и считаме, че това е един вид заобикаляне на закона, тъй като имаме спорове по процедурата, като такава", каза Павлова.

"Второ, по отношение на купувача, нашият анализ на всички документи показва, че той не е ясно легитимиран и не е собственик на тези имоти, които той претендира, че е съсобственик заедно с държавата, за които да се приложи тази сделка", допълни тя.

"Третото много важно - считаме, че е на лице категорично ощетяване на финансовия, държавния и публичния интерес при извършването на тази сделка, тъй като направеното ценообразуване - и като избор на тези, които са го правили, и като цени, на които тази сделка е извършена, е ощетен държавният интерес", заключи регионалният министър Лиляна Павлова.

Борисов прие оставката на областния управител на София